Индия: New Delhi

След почти месец излежаване из островите на Тайланд, се чувствахме заредени с енергия и нетърпеливи да продължим към Индия. Бяхме чували разнопосочни впечатления за тази необятна страна – цветове, аромати, свещени животни, храмове, зарази, просяци, тълпи. Очаквахме да се завърнем променени, но се чудехме какво трябва да срещнем по пътя, за да се случи това. До последно се колебаехме около маршрута, искаше ни се да тръгнем от юг и постепенно да вървим на север, но разстоянията са огромни, а скоростта на придвижване в Азия рядко надхвърля 50 км/ч. Набелязахме си кръг от около 2500 км около Delhi, който включваше много от местата, за които бяхме любопитни и решихме да не се отклоняваме излишно.

На летището в Bangkok дълги опашки от индийци се чекираха, натоварени с нов телевизор или два. Бяхме с малко багаж, извикаха ни отпред и скоро бяхме в очакване на полета, който мина бързо – само четири часа. Delhi има модерно летище и удобна линия на метрото до страрата част на града, но в последните три години тази линия е в ремонт. Автобусът, който покрива същия маршрут, ни заведе до жп гара ‘New Delhi’, която е близо до туристическата част. Тук обстановката рязко придоби индийски облик – хора, увити в шалове, лежащи из улиците крави, шум и клаксони, подвиквания, порутени сгради, тесни улички и никакъв шанс за ориентиране из тях.

Опитвайки се да намерим хотела, в който имахме резервация, на няколко пъти получихме противоречиви насоки. Продължихме да обикаляме и разпитваме, докато две хлапета не ни заведоха до мястото. Намираше се няколко завоя навътре в лабиринта от улици и нямаше шанс да го намерим сами. Хората там макар и любезни, ни препратиха към друг хотел, с който изглежда бяха в комбина. Когато на следващия ден поискахме да удължим престоя си, управителят категорично отказа, беше груб и се опитваше да ни убеди, че няма да стигнем никъде, без да имаме предварителни резервации за нощувка, автобус или влак за много дни напред. След кратка препирня, нарамихме раниците и скоро намерихме ново място за отсядане. Не беше лесно – хотелите тук са захабени и мръсни, а цената на стаите – не по-ниска от тази в другите държави, през които минахме.

Останахме в Delhi два дни, през които разгледахме Историческия музей, обиколихме няколко пазара, посетихме Червения форт и се запознахме с индийската кухня. Музеят е наистина добър, съдържа експозиции от времето на първата цивилизация по тези земи – Харапската, огромнен брой статуи на божества и множество картини и миниатюри. Червеният форт спокойно може да бъде пропуснат, из Rajastan има много по-добре запазени и запомнящи се. Из улиците в близост до форта е разположен пъстър пазар за сарита, бижута и сватбени покани, който гъмжеше от хора и в който с удоволствие се изгубихме за няколко часа. Лесно се придвижвахме из града с метро и триколесни моторизирани рикшки, подобни на тези в Тайланд. Нямахме проблеми с купуването на билет за влак до Jaipur и в три през нощта се запътихме към гарата ‘Old Delhi’.

Пристигаме в Delhi

Метрото в Delhi e модерно, чисто и добре уредено.

Червеният форт

Дворцова зала във вътрешността на форта.

Улиците в близост до форта и куполите на джамията Jama Masjid.

Задръстване с велосипедни рикши.

Уличните кучета са по-скоро странна гледка в Индия.

Продавач на бетел – лек стимулант, който е много популярен в Индия.

Съдове за готвене.

Уличната храна в Индия е много по-вкусна и ароматна от тази в ресторантите, но е добре човек да бъде внимателен в избора си.

Тандури пещ на улицата.

В студените часове на деня е обичайно хората да се топлят на открит огън навън.

Магазин за сарита.

Бижутата са пищни, а златото е навсякъде.

В Delhi попаднахме на отличен индийски ресторант, толкова добра храна не вкусихме повече през цялото пътуване из Индия. Тук пием масала чай и хапваме сирене и зеленчуци в тандури пещ, картофи с карфиол, ориз и студен зелен сос от люти чушки и лук.

Вечер из Delhi.

Във всяка хотелска стая има подобна главоблъсканица от ключове и контакти, с които се управлява осветлението в стаята.

Във влака към Jaipur.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s