Тайланд: Koh Tarutao

Докато бяхме на Koh Lipe, често поглеждахме в далечината към Tarutao, който все беше обгърнат в гъсти, тъмни облаци. Lipe някак оставаше пощаден от честите валежи наоколо, облаците го заобикаляха, оставяйки парче синьо небе, през което слънцето жареше всеки следобед. Ниската облачност обаче се закачваше на по-високите върхове из Tarutao и стоеше неподвижна с дни. Излежавахме се в очакване да се проясни, но такива изгледи нямаше, а трябваше да тръгваме и в крайна сметка решихме да стигнем до острова, въпреки вероятността за проливен дъжд.

Именно Tarutao ни доведе в тази част на Андаманско море. През 30-те години на миналия век тук са изпращани на заточение тайландски политически затворници, които по-късно – през Втората световна война – бидейки изоставени на произвола, започват да пиратстват заедно с надзирателите си. Сега Tarutao е част от едноименния национален природен парк, който включва 51 острова, покрити с пищни дъждовни и мангрови гори, изобилстващи на живот. Паркът е едно от последните запазени райски кътчета в Тайланд.

Островът ни посрещна с дълга, дива пясъчна ивица и ситен, бял пясък. На основния плаж имаше няколко палатки, бунгалата по-навътре от плажа не изглеждаха съвсем заети, усещането беше за пълно уединение и спокойствие. Останахме два дни, които използвахме пълноценно – карахме каяк покрай мангровите гори из реката, преминаваща в едната част на острова, направихме кратък преход из вътрешността и имахме цял следобед, за да се порадваме на показалото се слънце в последните дни преди заминаването ни за Индия.

За късмет се оказахме на Tatutao точно в деня на Loi Krathong. Служителите на парка бяха организирали празненство с караоке, танци, вкусна храна и надпревара за най-красив плаващ дар. Забавлявахме се истински с хората от парка и всички други гости на острова.

DSCN4161

Зоната с бунгалата е добре поддържана и много близо до плажа.

Поглед в едната посока на основния плаж…

… и в другата.

Пясъкът е фин, бял и скърца под краката като сняг.

Плажът е много удобен за къмпинг.

Мангрова гора.

По реката.

Варан.

DSCN4364

DSCN4343

DSCN4371

DSCN4377

Плажът при отлив става огромен.

По открилата се пясъчна ивица можеш да влезеш много навътре.

DSCN4424

Плажът гледа на запад, всяка вечер е с уникален залез.

Loi Krathong се празнува по пълнолуние през 12 месец в традиционния тайландски лунен календар, който съвпада с месец ноември от западния календар. Хората пускат плaващи дарчета, наречени krathong, направени от бананови листа, цветя и запалена свещ, за да почетат Budha и да отхвърлят всяка негативна емоция от себе си.

DSCN4466

Състезание за най-красив плаващ дар.

DSCN4497

В ритъма на празника.

DSCN4609

Гледка към островите около Trang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s