Камбоджа: Angkor

Между 9-ти и 13-ти век в Индокитай се развива една от най-силните и изумителни империи в историята на Югоизточна Азия. Множество храмове и постройки свидетелстват за развитието на тази цивилизация, която се е простирала върху днешна Камбоджа и части от Лаос, Тайланд и Виетнам. Повлияни от Индия, кхмерите развиват своя специфична култура и адаптират хиндуизма и будизма към своето общество. Вярванията са отразени в религиозните и дворцови постройки – единствените структури от камък, които е трябвало да внушават безсмъртие и божественост.

Равнината Angkor съдържа останките от различни столици на Кхмерската империя, като най-внушителните и запазени датират от времето на Suryavarman II (управлявал 1113 – 1150) и Jayavarman VII (1181-1219). Скорошни проучвания показват, че Angkor е бил най-големият прединдустриален град в света, с поне 1000 кв.км. градска среда, свързана посредством сложна инфраструктура с централната част. Според една от теориите, причина за упадъка на Angkor е мащабната строителна дейност на храмове по времето на Jayavarman VII, която изразходва средства и енергия, предназначени за поддържането на сложната система от канали и резервоари, от които зависят оризищата – един от основните ресурси, необходими за съществуването на империята.

Архитектурният комплекс Angkor може да бъде разгледан спокойно за два или три дни. Колелото е много удобен и напълно достатъчен транспорт, но малко хора го използват, може би защото шофьорите на авторикша, в комбина с хотелите, убеждават новопристигналите, че разстоянията са много по-големи. Ние взехме рикша през първия ден, за следващия ден избрахме колела и останахме доволни от възможността да видим всичко с темпото и последователността, които ни допадат.

Близостта до Bangkok и Saigon дават възможност на туристическите агенции да предлагат бързи турове до Angkor, вследствие на което всеки ден се изсипват хиляди туристи. Продавачите на сувенири, за които изглежда един долар е най-малката разменна единица, са навсякъде. Пресрещат те на входа, вървят след теб, убеждавайки те с трениран глас и заучени реплики – същите, които вече бяхме чували в Sapa, произнесени с идентична интонация, като че ли бяха специално обучени от едни и същи хора да ти продадат непременно нещо.

По изгрев.

По изгрев.

Храмът Baphuon е построен от Udayadityavarman II и е посветен на хинду бога Shiva.

Храмът Baphuon е построен от Udayadityavarman II през 11-ти век и е посветен на хинду бога Шива.

Храмът Bayon е построен от Jayavarman VII. Той е последният голям храм, издигнат в Angkor и единствен, посветен изначало на Буда. Храмът съдържа 216 глави, за които се смята, че носят чертите на лицето на самия владетел.

Храмът Bayon е построен от Jayavarman VII през късния 12-ти век. Той е последният голям храм, издигнат в Angkor и единствен, посветен изначало на Буда.

Храмът съдържа 216 глави, за които се смята, че носят чертите на лицето на самия владетел.

Храмът съдържа 216 глави, за които се смята, че носят чертите на лицето на самия владетел.

Стените на много от храмовете са украсени със сцени от важни битки или моменти от ежедневието.

Стените на много от храмовете са украсени със сцени от важни битки или моменти от ежедневието.

Огромните дървета в храма Preah Khan.

Огромните дървета в храма Preah Khan.

Изображение на "deva", божество-пазител, по стените на храма Angkor Wat.

Devata – божество-пазител в храма Angkor Wat.

Angkor Wat е най-големият хинду храм в света. Построен е от  Suryavarman II през ранния 12 век.

Angkor Wat е най-големият хинду храм в света. Построен е от Suryavarman II през ранния 12-ти век.

По залез в храма останахме само няколко човека. Усещането да си почти сам на това наистина внушително място, е много силно.

По залез в храма останахме само няколко човека. Усещането да си почти сам на това наистина внушително място, е много силно.

В Angkor се подвизава група маймуни, които изглеждат малки и безобидни. Водачите на рикша спират при тях, подканяйки туристите да ги хранят. Това може да доста е опасно, защото маймуните стават неочаквано агресивни при вида на храна. Не искахме да имаме нищо общо с тях, но нашият водач също спря и в крайна сметка им метнахме един банан. Една майнуна задърпа вещите ни и опитвайки се да се отскубнем, Кристина отнесе леко ухапване. Това доведе до доста разговори със застрахователната компания и промяна в плановете, за да сме в близост до надеждна болница около датите на вакцинациите против бяс, но ни даде и добър урок за пътуването ни из Индия впоследствие.

В Angkor се подвизава група маймуни, които изглеждат малки и безобидни. Водачите на рикша спират при тях, подканяйки туристите да ги хранят. Това може да доста е опасно, защото маймуните стават неочаквано агресивни при вида на храна. Не искахме да имаме нищо общо с тях, но нашият водач също спря и в крайна сметка им метнахме един банан. Една майнуна задърпа вещите ни и опитвайки се да се отскубнем, Кристина отнесе леко ухапване. Това доведе до доста разговори със застрахователната компания и промяна в плановете, за да сме в близост до надеждна болница около датите на ваксинациите против бяс, но ни даде и добър урок за пътуването ни из Индия впоследствие.

Вход: 20 долара за един ден, 40 долара за три дни по избор в рамките на една седмица
Хотел: 12 долара за двойна стая

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s